Hoe mogen we je helpen?

Wat als het niet lukt om de hypotheeklasten te betalen?

Gaat het betalen van de hypotheeklasten jou een maandje niet lukken? In overleg met de bank kun je een betalingsregeling krijgen. Wat zijn hierin de mogelijkheden?

Door financiële tegenslagen kun je in de situatie terechtkomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Wat kun je in dat geval doen? 

Bij het kopen van een huis zorg je ervoor dat de hypotheeklasten niet te hoog zijn. Je moet met het maandelijkse inkomen de lasten met gemak kunnen dragen. Daar letten geldverstrekkers ook op bij het verstrekken van hypotheken, maar gedurende de looptijd van de hypotheek kan er iets veranderen waardoor de lasten te hoog worden. In het uiterste geval moet je het huis verkopen, maar als het een tijdelijk probleem is, kun je samen met je hypotheekadviseur zoeken naar een oplossing. 

Wat doe je als het betalen van de hypotheeklasten deze maand niet lukt? 

Snel handelen is in dit geval belangrijk. Geef bij voorkeur voordat het bedrag verschuldigd is aan dat het betalen een probleem gaat worden. Op deze manier toon je aan dat je van goede wil bent en dan is de geldverstrekker eerder bereid om een regeling met je te treffen. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de geldverstrekker, maar jouw hypotheekadviseur helpt jou ook graag in dit soort gevallen. Je kunt afspreken om de maandlast op te delen in meerdere stukken en verdeeld over de komende maanden weer in te halen. 

Verwacht je dat het een terugkerend probleem wordt? 

Je kunt met de geldverstrekker een betalingsregeling afspreken, maar in de volgende maanden moet het betalen van de hypotheeklasten wel weer lukken. Anders is er namelijk een structureel probleem en is een betalingsregeling niet de oplossing. De achterstanden zullen in dat geval alleen maar oplopen. Er kan dan alsnog gezocht worden naar een oplossing voor het financiële probleem, alleen een betalingsregeling is niet voldoende. De regeling kun je combineren met het schrappen van vaste lasten of het omzetten van de hypotheek. Je zorgt dus voor extra bestedingsruimte. 

Ga je de achterstand niet weer inlopen? 

De vooruitzichten kunnen ook dermate slecht zijn dat je eigenlijk de conclusie kunt trekken dat de hypotheeklasten ook de komende maanden en jaren niet betaalbaar zijn. Als er geen alternatieven meer zijn kan het verkopen van het huis de enige oplossing zijn. Met de overwaarde in het huis kun je gelijk tot de verkoop van het huis overgaan. Zonder een overwaarde moet je in gesprek met de geldverstrekker op zoek naar een oplossing. Met een hypotheek met NHG heb je in dat geval nog een extra zekerheid. Bij gedwongen verkoop door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kunnen de schulden kwijt worden gescholden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.