Hoe mogen we u helpen?
25-07-2019

Zelf je hypotheek afsluiten. Hoe handig is dat?

Je kunt gewoon zonder advies een hypotheek afsluiten. Dit scheelt je de kosten van het advies. Maar waar moet je dan rekening mee houden?

Een hypotheek uitzoeken lijkt eigenlijk heel eenvoudig. Online kun je zien welke geldverstrekkers de laagste hypotheekrente in rekening brengen. En bij een aantal ervan kun je gelijk heel laagdrempelig een keuze maken en de hypotheek afsluiten. Klaar. Soms kun je zelfs een hypotheek samenstellen uit verschillende onderdelen.

En tóch zitten daar heel wat nadelen aan vast. Daarom laten we je graag wat onderwerpen zien waar dan goed over nagedacht moet worden. Want een hypotheek is namelijk meer dan een lening.

Past een hypotheek binnen jouw budget?

Geldverstrekkers zijn op basis van jouw inkomen en bepaalde andere kenmerken wel of niet bereid om een bepaald bedrag aan hypotheek te verstrekken. Dit is de zogenaamde maximale hypotheek op basis van het inkomen. Maar het is natuurlijk ook nog de vraag of de hypotheeklasten binnen jouw budget passen.

Hierbij moet rekening worden gehouden met de mate waarin de rente aftrekbaar is. Want niet iedere hypotheek levert zomaar een renteaftrek op. Bovendien speelt de fiscale bijtelling voor het woningbezit een rol.   
Ook andere kosten die uit het woningbezit voortvloeien moeten hierbij mee worden genomen. Het gaat bijvoorbeeld om de gekoppelde verzekeringen, belastingen en natuurlijk een inschatting van de onderhoudskosten.

Welke aanvullende verzekeringen heb je nodig?

Door het kopen van een huis loop je bepaalde risico’s, die je als huurder niet hebt. Het huis kan afbranden of op een andere manier beschadigd raken. Om ervoor te zorgen, dat dergelijke rampen niet voor jouw eigen rekening komen, zijn bepaalde verzekeringen noodzakelijk. En hou ook rekening met het overlijdensrisico.
De premies van dergelijke verzekeringen verhogen jouw maandlasten.
Zelfs de kans op arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kan een rol spelen.
Welke verzekeringen je nodig hebt hangt natuurlijk mede af van jouw persoonlijke situatie. En dan kan een goed advies vooraf wel handig zijn.

Wat zijn de gevolgen als…..?

Maar er zijn meer scenario's waar je bij stil moet staan. Wat als er bijvoorbeeld gezinsuitbreiding komt? Blijven beide ouders dan hetzelfde aantal uren werken of gaat één van beide minder werken? In dergelijke gevallen kan het inkomen (fors) dalen. Iets dat ook vaak gebeurt wanneer iemand met pensioen gaat.

Kortom, het is goed om zeker rekening te houden met de momenten waarop het inkomen zal dalen. Ook dan moet de hypotheek betaalbaar blijven. Om na te gaan welke hypotheek goed 'passend' is zullen die berekeningen eerst gemaakt moeten worden.

Hoe goed zijn de voorwaarden van de hypotheek?

Niet alle hypotheken zijn onderling vergelijkbaar. In de toekomst kan het belangrijk zijn of een hypotheek mee te verhuizen is naar de volgende koopwoning. En wat zijn de mogelijkheden om tussentijds extra af te lossen?
Kent de gekozen bank de mogelijkheid van 'rentemiddelen'?
Welke rentevast periode komt het beste uit? En kent de gekozen bank die? Met de lage hypotheekrentes van dit moment zijn dat wel zaken die meegewogen moeten worden. 

Past de hypotheek bij jouw toekomstplannen?

Financiële doelen voor de toekomst zijn vaak alleen maar haalbaar als je er ruim van tevoren naar toe werkt. Een sabbatical leave van een jaar op je 55e is alleen haalbaar als je voldoende geld achter de hand hebt voor het financieren van de plannen. En daar speelt de hypotheek een belangrijke rol in. 

Kortom, je kunt zelf jouw hypotheek regelen, maar er zitten wel veel haken en ogen aan. Een goed advies inwinnen maakt het allemaal een heel stuk makkelijker.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Hypotheekrente nu al vanaf: (En bekijk de actuele rentes)
meer informatie
Hoeveel hypotheek zou mogelijk kunnen zijn?
meer informatie