Hoe mogen we je helpen?

Kopen of verkopen. Nu doen, of nog even wachten?

Wie wil verkopen in de huizenmarkt van dit moment kan geneigd zijn rustig aan te doen. Grote kans immers dat de prijzen blijven stijgen. Maar wie wil kópen heeft om diezelfde reden wél haast..

De prijzen van woningen blijven nog een tijdje stijgen. Althans dat is de verwachting van de economische afdelingen van veel banken. De algemene verwachting is, dat er rekening mee moet worden gehouden dat de prijzen van woningen komend jaar met gemiddeld nog 7% stijgen. Voor mensen die willen kopen of verkopen ontstaat daarmee de vraag: wat te doen? 

De markt is snel uit een diep dal gekomen

Het is eigenlijk nog maar heel kortgeleden dat de woningmarkt zwaar in de problemen zat. Het was een markt met een groot aanbod aan woningen en weinig vraag. Woningen stonden vaak meer dan een jaar in de verkoop zonder dat er iemand kwam kijken. Dit had tot gevolg dat er veel woningeigenaren waren die in verband met ander werk of echtscheiding hun huis moesten verkopen en vervolgens na de verkoop nog steeds met een stukje restschuld bleven zitten.

In heel korte tijd is dit beeld volledig omgeslagen, eerst in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht en nu ook in grote delen van de rest van Nederland. Er staan nu weinig woningen te koop en kopers bieden vaak zelfs meer dan de vraagprijs. Het einde hiervan lijkt nog niet in zicht.
Alle grote banken beschikken over economische bureaus die permanent de ontwikkelingen bestuderen en proberen in te schatten hoe de economie zich in de komende maanden gaat ontwikkelen. De deskundigen zijn op dit moment vrij eensgezind: aan de stijgende prijzen van woningen komt voorlopig nog geen einde. Voor 2019 wordt gerekend met een stijging van de gemiddelde woningprijs van tussen de 5% en 8%.

Nog even wachten of beslissing naar voren halen?

Dit soort voorspellingen leidt eigenlijk altijd tot de nodige onrust. Mensen die overwegen hun woning te verkopen, twijfelen om dit nu te doen vanuit de gedachte dat verkoop volgend jaar “meer oplevert”. Mensen die in de toekomst een woning willen kopen, voelen de drang om dit besluit dan maar wat sneller te nemen. Omdat ze verwachten dat de prijzen nu lager zijn dan volgend jaar.

Onze ervaring door de jaren heen is dat een consument risico’s loopt wanneer hij zijn beslissingen te veel baseert op 'mogelijk' toekomstige ontwikkelingen.  De verkoper zal misschien volgend jaar een hogere prijs voor zijn huidige woning krijgen. Maar, indien hij een andere woning koopt, zal ook die prijs zijn gestegen.
De koper had bepaalde redenen om pas volgend jaar te willen kopen. Bijvoorbeeld omdat de relatie met de partner dan wat duurzamer is. Of omdat er dan een vaste arbeidsovereenkomst is. Omstandigheden kunnen veranderen. De vraag is of het mogelijke voordeel dat bereikt kan worden met een eerdere aankoop, opweegt tegen de mogelijke extra risico’s.

Deskundigen kunnen er met hun voorspellingen naast zitten. Een internationale crisis kan snel ontstaan en gevolgen hebben voor de economie en de huizenprijs.

Ons advies: beslis op basis van de huidige informatie

Ons advies is om beslissingen met belangrijke financiële consequenties vooral te nemen op basis van gegevens die zeker zijn. Wij helpen u graag om inzicht te krijgen wat op dit moment in uw situatie de mogelijkheden voor de financiering van een woning zijn. En daarbij gaan wij nu eenmaal standaard uit van informatie die zeker is.

Wilt u er even over sparren? We maken er graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-08-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.